2021-09-21 05:00Pressmeddelande

Axel Hallberg från Lund och Margareta Fransson från Linköping tar plats i riksdagen

Margareta Fransson och Axel Hallberg. Margareta Fransson och Axel Hallberg.

Igår tog två nya ledamöter formellt plats i riksdagen. Axel Hallberg ersätter Emma Berginger och blir riksdagens yngsta ledamot, 22 år gammal. Margareta Fransson ersätter Rebecka Le Moine.

Båda riksdagsledamöterna Emma Berginger och Rebecka Le Moine är numera föräldralediga, och deras ersättare har tagit plats i riksdagen. 

Axel Hallberg kommer sitta i trafikutskottet. Han har tidigare varit språkrör för Grön Ungdom och kommer senast från en roll som gruppledare för Miljöpartiet i Lund. 

Hallberg blir den yngsta av riksdagens 349 ledamöter.

- Det känns stort att få representera Miljöpartiet i riksdagen. Miljöpartiet har aldrig varit viktigare än nu, när klimatutmaningen blir allt mer akut, säger Axel Hallberg.

- Att minska utsläppen från transportsektorn är absolut centralt för att klara av Parisavtalet. Jag ser det som min viktigaste uppgift i trafikutskottet, tillägger han.

Margareta Fransson ersätter Rebecka Le Moine och tar plats i skatteutskottet. Hon är också ledamot i Miljöpartiets partistyrelse.

Franssons valkrets är Östergötland och hon är bosatt i Linköping. Där har hon arbetat som sjuksköterska i många år och varit aktiv som regionpolitiker.

- Jag känner mig stolt över att arbeta med Miljöpartiets investeringar i klimat, miljö och ett rättvist samhälle. Det är frågor som jag brinner för och jag kommer också att ha fokus på jämställdhet, säger Margareta Fransson. 

Axel Hallberg och Margareta Fransson kommer att fungera som ersättare till och med slutet av mars 2022, då Emma Berginger och Rebecka Le Moine väntas komma tillbaka från föräldraledighet.


Om Miljöpartiet de gröna

Miljöpartiet de gröna har vuxit fram ur rörelserna för miljö, fred och jämställdhet. Idag gör vi Sverige grönare. Vi bryr oss om allt levande, världens alla människor och kommande generationer.