2022-12-02 09:58Pressmeddelande

Marcus Friberg blir ny ordförande för MP:s partistyrelse

Miljöpartiets förtroenderåd har valt Marcus Friberg till ordförande i partistyrelsen. Han har varit ledamot i partistyrelsen sedan kongressen 2021. Kort efter att han valdes in blev han också vald till en av två vice ordförande i partistyrelsen. 

- Jag är tacksam och glad över förtroendet och ser fram emot att leda partistyrelsens arbete. Vi har ett kongressår framför oss, ett EU-val året därefter men också ett tufft och behövligt arbete att leda partiet mot starkare resultat i hela landet 2026 som behöver börja redan nu, säger Marcus Friberg.

Marcus Friberg har sin politiska bakgrund i kommunpolitiken i Helsingborg där han har varit gruppledare och kommunalråd från 2014 fram till valet i år.

- För mig har det varit viktigt att kunna bo kvar i Helsingborg och det kommer jag att göra, men givetvis kommer jag att spendera mer tid i Stockholm framöver, fortsätter Marcus Friberg.

Partistyrelsen består av 17 personer, inklusive språkrören. De väljs av kongressen på två år i taget. Miljöpartiets stadgar säger att om ordföranden avgår och det är mer än sex månader till kongressen ska förtroenderådet välja en en ny ordförande. Nästa kongress är den 17–19 november 2023 i Örebro.

Marcus Friberg ersätter Linus Lakso, som avsagt sig uppdraget efter att han valts in i riksdagen. 
Om Miljöpartiet de gröna

Miljöpartiet de gröna har vuxit fram ur rörelserna för miljö, fred och jämställdhet. Idag gör vi Sverige grönare. Vi bryr oss om allt levande, världens alla människor och kommande generationer.

Kontaktpersoner

Pressekreterare
Sofia Guerrero