2021-10-15 12:55Pressmeddelande

Miljöpartiet byter grafisk profil

Katrin Wissing, partisekreterareKatrin Wissing, partisekreterare

Miljöpartiet kongress har idag inletts i ny skrud. Partiets nya grafiska profil börjar i logotypen och bevarar och förstärker utseendet – den nya kostymen är en återbrukad kostym som både pekar på historien och framåt.

Idag presenterar vi i Miljöpartiet vår nya grafiska profil.

– Vår “nya” kostym är mer av en återbrukad kostym. Vi har valt att inte ängsligt följa den senaste designtrenden, utan att istället börja i oss själva och bevara och förstärka vårt utseende. Precis som i politiken – medan flera politiska partier har sträckt upp fingret i luften och känt vartåt det blåser står vi i Miljöpartiet stadigt i våra värderingar, säger Katrin Wissing, Miljöpartiets partisekreterare.

Steget före sedan 1981
Det har inte varit aktuellt att byta logotyp.

–  Maskrosen är den perfekta symbolen för oss. Vi är envisa och hittar alltid ett sätt att ta oss framåt, säger Katrin Wissing.

Istället har vi valt att utgå ifrån oss själva och har hittat lösningar i vår egen logotyp. Både vårt nya typsnitt och våra nya färger är både moderna och retro samtidigt.

– Vi går tillbaka till vår historia och visar på arvet i den gröna rörelsen, men vi är också unika och fortsätter att blicka framåt. Vi har varit steget före sedan Miljöpartiet bildades för 40 år sedan och fortsätter att vara det, säger Katrin Wissing.

En grafisk profil för eldsjälar
Den grafiska profilen ska gå att använda till mycket – kampanjmaterial och rapporter, digitalt och i tryck. Den ska också vara enkel att använda. Miljöpartiet utgörs av många eldsjälar som enkelt ska kunna använda den grafiska profilen. Därför har vi ritat ett eget kampanjtypsnitt och använder i övrigt lättillgängliga gratistypsnitt.

Vårt egenritade typsnitt är ritat av Stefan Hattenbach och utgår ifrån vår logotyp men är anpassat för att fungera som kampanj- och rubriktypsnitt.

Arbetsgrupp
Den nya grafiska profilen är framtagen i samarbete med Reform Act. I arbetsgruppen ingick:
Art Director: Linus Nyström och Petter Törnqvist
Creative Director: Jacob Åström
Strategisk projektledare: Jenina Dahlberg
Typografi: Stefan Hattenbach

För partiets räkning har Henrik Svensson Karlsson varit projektledare.


Om Miljöpartiet de gröna

Miljöpartiet de gröna har vuxit fram ur rörelserna för miljö, fred och jämställdhet. Idag gör vi Sverige grönare. Vi bryr oss om allt levande, världens alla människor och kommande generationer.