2022-07-19 09:07Pressmeddelande

MP kräver: Max 100 kr i månaden för tåg och buss – "Avbryt riksdagssemestern"

Miljöpartiet kräver att riksdagens finansutskott avbryter sommarsemestern för ett akutinkallat sammanträde. Anledningen är extremvädret i Europa och Miljöpartiet vill med det extra sammanträdet stoppa försöken att ytterligare sänka bensin- och dieselskatten under EU-nivå. Istället vill partiet att pengarna som är tänkta att subventionera de fossila bränslena riktas om till ett bredare stöd som sänker priset på mat och kollektivtrafik. Den tydliga kopplingen mellan klimatförändringar, värmeböljor och de försämrade skördarna som extremvädret medför kräver akut en ändrad finanspolitik, menar språkrör Märta Stenevi.

– När världen bokstavligt talat brinner av extremväder kan vi inte lägga mer pengar på fossila bränslen. Vi måste akut tänka om nu och rikta om stödet till kollektivtrafik och mat istället för bensin. Sätt ett pristak på biljett för tåg och buss i hela Sverige, max 100 kr i månaden, året ut. Vi måste också omedelbart sänka matpriserna. Alla ska med när Sverige ställer om, och varken barn eller pensionärer kan äta bensin, säger Märta Stenevi.

I våras riktade finansutskottet ett tillkännagivande till regeringen om att sänka bränsleskatterna till en bra bit under EU:s lägstanivå som regeringen nu driver i Bryssel. Förslaget kommer, om det blir verklighet, göra det betydligt svårare att nå klimatmålen. 

– Vi vill med vårt förslag ge partierna en sista chans att ta sitt förnuft till fånga och ändra beslutet om att lägga miljarder skattepengar på att subventionera fossila bränslen, förvärra klimatkrisen och göda Putins krigskassa, fortsätter Märta Stenevi.

Inspireras av krisåtgärder i Tyskland och Spanien

Förslaget att rikta ett statligt krisstöd till kollektivtrafik i hela landet är inspirerat av åtgärder som införts i Tyskland och Spanien för att kompensera för de höga bränslepriserna.

– I ett första steg borde vi i riksdagen kunna enas om en rejäl prissänkning för all kollektivtrafik åtminstone till årsskiftet. Miljöpartiet kräver max 100 kr i månaden, säger Märta Stenevi.


Om Miljöpartiet de gröna

Miljöpartiet de gröna har vuxit fram ur rörelserna för miljö, fred och jämställdhet. Idag gör vi Sverige grönare. Vi bryr oss om allt levande, världens alla människor och kommande generationer.


Kontaktpersoner

pressekreterare
Axel Sandin